0618 946 036 info@poweredbybarry.nl
<< Ga Terug

Nieuw stukje !!!! ????

Vandaag gaan we samen wat leren over?!?!?! :

De natuurlijke spierpotentie van vrouwen.

Wat kun je als vrouwelijk krachtsporter bereiken?

Er lijken maar twee kampen te zijn. De meeste mensen denken vrouwen die een barbell optillen de volgende dag wakker zal worden als de She-Hulk. Mensen met iets meer begrip van trainingsfysiologie beseffen dat dit natuurlijk onzin is. Een blik in de sportschool toont je dat het zelfs voor een man lastig is om echt serieus groot te worden. Het gegeven dat vrouwen ~15 keer zo weinig testosteron hebben dan mannen, wordt vaak geïnterpreteerd alsof vrouwen geen spieren kunnen kweken. Dus de algemene aanbeveling in de hedendaagse fitnesskringen is dat vrouwen als mannen moet trainen en vooral niet teveel spiergroei moeten verwachten.

Maar hoe zit het nu echt?

De natuurlijke spierpotentie van vrouwen. Laten we voordat we dit uitleggen eerst kijken hoe het natuurlijke spierpotentie van vrouwen zich verhoudt tot dat van mannen. Staat hun mogelijkheid tot spieropbouw (in procenten) gelijk aan het testosteronniveau, zodat vrouwen slechts ~7% van het maximale van een man kunnen krijgen? Is het ongeveer de helft? Het is 100%.

Vrouwen kunnen met krachttraining hetzelfde percentage spiermassa winnen als mannen. Vrouwen nemen net zoveel toe in grootte, maar soms zelfs meer in kracht. Het enige verschil is het beginpunt. Mannen beginnen met meer spiermassa en meer kracht, maar de relatieve verhoging van spiergrootte is hetzelfde bij mannen en vrouwen. Onderzoek naar eiwitmetabolisme komt tot dezelfde conclusie. Vrouwen bouwen net zoveel spiereiwit op na een training en na maaltijden als mannen. Een onderzoek heeft geconcludeerd dat vrouwen met hetzelfde spiermassaniveau, een snellere spiereiwitsynthese hebben dan mannen !!

Vrouwen vs. mannen binnen elite sport

Als je denkt dat dit slechts een flauwe theorie is van labjassen die beginners bestudeerden, bedenk je dan dit: elite natuurlijke vrouwelijke atleten hebben 85% van de spiermassa als elite mannelijke atleten. De onderzochte sporters waren inclusief Olympisch gewichtheffers en powerlifters. Correlatie-vergelijking van hoog-niveau natuurlijke fysiekatleten suggereert dat de maximale vetvrije massa index die vrouwen kunnen bereiken 20 is. Dit in vergelijking tot 25 voor mannen: een mager 20% verschil dus. Het 15-20% verschil kan gemakkelijk verklaard worden door 3 factoren.

 • Vrouwen hebben een genetisch hoger lichaamsvetpercentage. Vrouwen hebben ~12% essentieel lichaamsvet om hun hormonen te reguleren in vergelijking met ~3% bij mannen. En ze hebben borsten.
 • Mensen hebben lagere verwachtingen van vrouwen, en zelfs de meeste vrouwen onderschatten zichzelf in wat ze fysiek kunnen bereiken in vergelijking met mannen. In een beroemd onderzoek waarbij mensen simpelweg werd verteld dat ze steroïden kregen nam de kracht toe met 321%. Dit waren gevorderde krachtsporters die al meer dan 137 kg konden squatten voordat ze de nep-steroïden namen. Bovendien was het androgene-anabole steroïdeprotocol slechts 70 mg Dianabol per week. Het daadwerkelijk toedienen van deze dosering dianabol bij gevorderde krachtsporters verhoogt de kracht met slechts een paar procent. Dus wat denk je dat het met vrouwen doet als je ze vertelt dat ze 15 keer zo weinig testosteron hebben?
 • Er zijn meer mannen die sporten beoefenen op elite niveau; de selectie van de top is sterker. Elite mannelijke atleten zijn waarschijnlijk het allerbeste dat ons ras te bieden heeft. Voor vrouwen zijn er wellicht meer potentiele wereldrecord houders waarvan we het nooit zullen weten omdat ze het niet proberen.

Hoe zit het met testosteron?

Meer testosteron betekent meer spiermassa. Er is hierover weinig twijfel. Tussen geslachten wordt de relatie echter een stuk zwakker. In een onderzoek naar atleten door Healy et al. werd geconcludeerd dat “Het verschil in VVM is voldoende om de waargenomen verschillen te verklaren in kracht en aerobe prestatie tussen beide geslachten, zonder noodzakelijk de hypothese te stellen dat prestatie op enige manier wordt bepaald door de verschillen in testosteronniveaus.”

Hoe kan het grote verschil in testosteronniveau niet bepalend zijn voor kracht- en spierontwikkeling? Testosteron functioneert verschillend bij mannen en vrouwen. Bij dieren hebben we een goed begrip van waarom testosteron niet nodig is voor de spierontwikkeling bij vrouwtjes. Het lijkt erop dat groeifactoren zoals IGF-1 en groeihormoon die anabole rol bij vrouwen overnemen. Groeifactoren zijn belangrijker voor kracht en spiermassa bij vrouwen dan bij mannen.

Dat vrouwen net zoveel IGF-1 hebben als mannen, en ~3 keer zoveel groeihormoon verklaart dat testosteronbeperking geen beperking is voor de spieropbouw. Om het nog iets ingewikkelder te maken, interacteren de geslachtshormonen en groeifactoren, en al deze hormonen interacteren ook weer met je genen. Uit ervaring hebben vrouwen door hun responsiviteit op androgene-anabole steroïden meer baat bij een bepaalde dosering androgenen dan mannen.

Vrouwen reageren doorgaans al flink bij doseringen van 5-10 mg per dag van een bepaalde AAS, wat bij mannen nauwelijks genoeg is om natuurlijk functioneren te onderdrukken. Ofwel, het is kortzichtig om te zeggen dat vrouwen minder potentie hebben om spiermassa op te bouwen omdat ze niet zoveel testosteron hebben als mannen.

Het andere sekshormoon

Testosteron is niet de grote redder; en evenzo is oestrogeen niet de grote slechterik. Veel mensen, waaronder vrouwen, zien oestrogeen als het kwaadaardige hormoon waar je opgezwollen van wordt en allerlei negatieve dingen doet. Hoewel de negatieve effecten van oestrogeen zelden beschreven worden, is het volgens de meesten slecht voor je lichaamssamenstelling.

Dit is totale onzin.

Oestrogeen heeft positieve effecten op buikvetopslag, maar oestrogeen doet nog meer goede dingen.

 • Oestrogeen helpt bij spierherstel
 • Oestrogeen is anti–katabool en voorkomt spierverlies.
 • Oestrogeen beschermt je gewrichten, botten en pezen tegen blessures.
 • Oestrogeen maakt je niet dik. In tegendeel; oestrogeen verhoogt je metabolisme.

Dit zijn geen obscure of irrelevante bevindingen. Honderden onderzoeken hebben de anabole effecten van oestrogeen gedemonstreerd. Oestrogeen is ook cruciaal voor je gezondheid, maar dat is een ander onderwerp.

Om kort te zijn: de slechte reputatie van oestrogeen is gebaseerd op niets meer dan de slechte intuïtie dat als testosteron anabool is, oestrogeen wel katabool moet zijn.

Waarom vrouwen hun potentie niet waarmaken

Vrouwen hebben dezelfde relatieve natuurlijke spierpotentie als mannen. Ze hebben zelfs een aantal voordelen ten opzichte van mannen. Dus waarom zien we niet meer gespierde vrouwen?

 • Vrouwen worden ondervertegenwoordigd bij sporten en in de sportschool.
  Zelfs op het Olympische niveau zijn er minder vrouwelijke deelnemers.
  Dit geldt ook voor de wetenschap: er zijn meer dan 50% minder vrouwelijke deelnemers bij wetenschappelijk onderzoek dan mannen.
 • Als vrouwen wel naar de sportschool gaan, spendeert het gros haar tijd op de loopband of spelend met roze dumbbells.
 • We hebben niet dezelfde verwachtingen van vrouwen.
  Als een man veel kan bankdrukken, dan is dat een teken van sociale dominantie.
  Als een vrouw veel kan bankdrukken is ze een freak; mensen maken zich zorgen, en mannen vullen zich gekrenkt in hun trots.
  We hebben vaak van vrouwen gehoord dat hen in de sportschool verteld wordt om ‘niet zo waar te tillen’ als ze meer dan 60 kg bankdrukken.
 • De vrouwen die – ondanks het stigma – echt serieus trainen, trainen vaak op dezelfde manier als mannen, wat niet overeenkomt met hun fysiologische voordelen.
 • Veel vrouwen gebruiken contraceptie, wat hun progressie qua krachttraining in de weg kan staan.
  Veel anticonceptiepillen onderdrukken spiergroei door de androgeenactiviteit te verminderen, groeihormoonwaarden te verlagen en cortisolwaarden te verhogen.
  Het is voornamelijk de progestageen in de anticonceptiemiddelen die schadelijk is, aangezien deze concurreert met testosteron voor de androgeenreceptoren.

Conclusie

Het is tijd dat we stoppen vrouwen te behandelen als tweederangs mannen. Vrouwen hebben net zoveel relatieve potentie voor spiergroei als mannen. Het is aan hen of ze dat potentieel willen benutten. Als ze dat willen, moeten ze zich realiseren dat ze geen mannen zijn en naar hun eigen krachten moeten trainen; hun fysiologie is simpelweg anders.

Share This

Deel dit bericht

Deel dit bericht met je vrienden..!