0618 946 036 info@poweredbybarry.nl
<< Ga Terug

GEDRAGSDOELEN .

Op de valreep van mijn vakantie, toch nog even wat stof om over na te denken .

Gedragsdoelen.

Wanneer je bezig bent met sterker worden, fitter worden, vet verliezen of juist massa bouwen dan is het heel verleidelijk om vooral bezig te zijn met het fysieke doel dat jij wilt bereiken en hoe ver je al bent ten opzichte van dat doel.

Hoeveel gewicht kan je al verplaatsen?

Hoeveel vet heb je al verloren?

Hoeveel spiermassa heb je al opgebouwd?

Hoewel het motiverend kan werken om hier progressie in te zien en hier dus objectieve metingen van bij te houden, blijft het van belang om in te zien dat je op deze uitslagen slechts INDIRECT invloed hebt en dit kan daarom ook enorm veel frustratie met zich meebrengen.

Daarom hierbij een pleidooi om je vooral te blijven focussen op iets waar je wél direct invloed hebt:

JE GEDRAG.

Wie jij bent, zowel fysiek als mentaal, is altijd een gevolg van je gedrag.

Goed, er zijn altijd omgevings en genetische factoren die invloed hebben op wie je bent.

De één is bijv. gevoeliger voor depressies dan de ander en wie opgroeit in een omgeving waarin iedereen rookt, zal deze gewoonte makkelijker overnemen.

Toch is je gedrag het enige waar je direct invloed op uit kán oefenen en zal je gedrag ook binnen jouw persoonlijke context uiteindelijk bepalen hoe je eruit ziet, hoe sterk/fit je bent en ook hoe je je voelt.

Een paar simpele voorbeelden:

– helemaal los gaan op een cheesecake en daarna keihard balen, kán gebeuren terwijl je er op dat moment géén controle meer over hebt, maar het verlies van die controle is altijd een gevolg van meerdere dingen in je gedrag van die dag of meerdere dagen ervóór geweest.

Het gebeurt nooit vanuit het niets.

– niet gaan trainen omdat je het druk hebt, kan een keuze uit stress zijn geweest waar je op dat moment geen controle over had, maar het feit dat je zoveel stress had is een gevolg geweest van meerdere acties (teveel taken aannemen, geen rust pakken, etc.) die jij hebt gedaan en dus een vorm van gedrag

– wel gaan trainen, terwijl je stiekem weet dat je eigenlijk een rustdag moest houden is een vorm van gedrag dat op en duur kan leiden tot blessures en/of zelfs verlies van plezier in trainen omdat je jezelf te ver hebt gepusht en dus een vorm van (destructief) gedrag.

– Ondanks hele goede voornemens toch teveel drinken wanneer je uitgaat, ook al is het heel geleidelijk gegaan, is toch echt gebeurd doordat je begon met drinken en daardoor een gevolg van je gedrag.

Misschien omdat je het jarenlang zo hebt gedaan en daarom moeilijk vindt om te veranderen, maar jouw eigen gedrag heeft hiervoor gezorgd.

Zie je dat al deze voorbeelden (en je kan hiervoor elke situatie gebruiken) allemaal op lange termijn bijdragen aan het behalen van jouw fitnessdoelstellingen?

En dat je je gedrag altijd direct kan beïnvloeden

(je kan altijd beslissen of je iets wel of niet gaat doen)

terwijl je gewicht, spiermassa, vetpercentage, etc. allemaal pas veranderen door het gedrag dat jij hebt vertoond?

===================================

STEL GEDRAGSDOELEN

Aangezien je je gedrag elke seconde van de dag kan beïnvloeden, je kan immers nu beslissen of je dit verder leest, of dat je nu bijv 50 push ups gaat doen ?, kan je daarmee elke dag indirect invloed uitoefenen op je uiteindelijke shape.

Door vaker het gewenste gedrag te vertonen, wordt het ook steeds makkelijker om dit te doen, net als dat autorijden makkelijker wordt naar mate je het vaker doet, terwijl het zo’n complexe activiteit is dat je er zelfs een examen voor moet afleggen om het te mogen doen.

Dus in plaats van een fysiek doel stellen, kan het heel verstandig zijn om gedragsdoelen te stellen en te proberen deze vaker en vaker te blijven herhalen als ze goed voor jou werken.

Je kan bijv. als doel stellen dat je elke dag om 22 uur in bed ligt en dus om 21.30 uur Netlix uitzet en tanden gaat poetsen en je klaar maken voor bed, of dat je elke zondag je boodschappen voor de hele week gedaan hebt en/of op zondag ook al vooruitgekookt hebt om je voeding makkelijker te maken.

Je kan met jezelf afspreken dat je elke keer direct uit werk naar de gym gaat, zodat je daarna naar huis kan en niks meer hoeft te doen.

Wat het ook is:

bedenk welke ACTIES er nodig zijn om jouw doelen te behalen en probeer dit dan zo vaak mogelijk te herhalen.

Je kan een checklist maken voor elke dag, elke week, of elke maand met jouw gewenste gedrag en voor jezelf afstrepen of je gedaan hebt wat je wilde doen.

Het afvinken hiervan kan een heel goed gevoel geven en dus een positieve boost zijn voor jezelf!

Lukt het om alles af te vinken?

Top!!

Blijf dat dan zo vaak mogelijk herhalen.
Merk je dat bepaalde dingen regelmatig niet afgevinkt worden?

Dan is dat meteen goede informatie dat je daar meer moeite mee hebt:

misschien kan je het anders aanpakken of een andere vorm van gedrag proberen te doen dat hetzelfde resultaat geeft?

====================================

MINDER FRUSTRATIE & MEER RESULTAAT

Uiteindelijk kan het werken aan je gedrag zorgen voor veel minder frustratie omdat je daar letterlijk direct invloed op hebt en hiermee elke dag RESULTAAT kan halen.

In tegenstelling tot het focussen op puur fysieke doelen, die heel erg afhankelijk zijn van veel factoren en immers altijd het gevolg zijn van je gedrag.

Verbeteren van je gedrag = verbeteren van je
Shape,

dus kijk eens of deze ‘shift’ in mindset ook voor jou kan werken: ik garandeer je dat het je fitnesscarrière een stuk plezieriger zal maken!

Fijne vakantie allemaal !

– Barry

 

Share This

Deel dit bericht

Deel dit bericht met je vrienden..!