0618 946 036 info@poweredbybarry.nl
<< Ga Terug

De supplement jungle deel 1

Eiwitten?

Wei / Whey eiwitten

Wei eiwitten zijn de meest bekende eiwitten als het gaat om proteïne supplementen en komen voort uit melk. Tijdens het proces waarbij de melk naar kaas wordt omgezet, wordt wei eiwit afgescheiden.
Het eiwit gehalte in melk bestaat voor ongeveer 20% uit wei eiwit en 80% uit caseïne.
Wei eiwitten worden snel in het lichaam opgenomen (ongeveer 2 uur tot wei eiwitten volledig is opgenomen). Dit komt omdat de lactose en vetten er uitgefilterd zijn, hierdoor hoeft dit proces niet meer in het lichaam plaats te vinden. Het feit dat wei eiwitten snel opgenomen worden, maakt deze eiwitten geschikt in de ochtend. Een gemiddeld mens slaapt ongeveer 8 uur, na deze nachtrust zijn er niet veel eiwitten meer aanwezig voor het herstel en de opbouw van spiermassa. Door whey eiwitten in de ochtend te nemen, voorzie je je lichaam op een snelle manier van eiwitten. Daarnaast zijn wei eiwitten geschikt om na de training in te nemen door de snelle opname.
Er zijn 3 verschillende soorten wei eiwitten :

Wei eiwit isolaat

De meest pure vorm van wei eiwit is whey isolaat. Het eiwitpercentage in wei isolaat is ongeveer 90% , daarbij is wei isolaat zo goed als vrij van vet en lactose. Het bewerken van wei isolaat maakt het een duur product. Veel sporters vinden de prijs te hoog en kiezen daarom voor andere whey eiwitpoeders.

Wei eiwit concentraat

Het eiwitpercentage van wei concentraat kan verschillen tussen de 25% en 89% ,het meest voorkomende percentage ligt rond de 80%. Daarnaast lig het percentage vet en lactose bij wei concentraat iets hoger dan bij wei isolaat. Zowel de goede smaak als de betaalbare prijs van whey concentraat maakt het een populaire eiwit bij sporters.

Let wel op ! Het eiwit percentage verschilt dus per merk, koop je je eiwit bij de action, dan heb je veel voor weinig maar met een concentraat van mischien net aan 30% .
Na een shake heb je dus niet zo veel
Pure eiwit binnen gekregen, maar wel een hoop andere dingen, bind middel vetten opvullend etc etc, je zal zien dat er grote scoops( de maat bekers die er bij zitten ) nodig zijn . Wil je genoeg binnen krijgen zal je pot snel leeg zijn, het is raadzamer een duurdere whey protien op te zoeken, hier doe je langer mee en je krijgt minder troep binnen .

Wei eiwit hydrolisaat

Dit is een bewerkte vorm van wei isolaat of wei concentraat. Door het bewerken kan wei hydrosilaat nog sneller opgenomen worden. Maar door de aanwezigheid van vrij aminozuren heeft deze vorm van whey eiwit een zeer bittere smaak. De bittere smaak en vaak hoge prijs van wei hydrolisaat maakt het een minder populaire eiwitshake

Caseïne eiwit

Kijkend naar de verschillende soorten eiwitten kunnen we niet om Caseïne eiwit heen. Caseïne komt zoals eerder gezegd, net als wei eiwit, voort uit melk. Dit eiwit heeft lange aminozuurketens, hierdoor duurt het langer voordat het lichaam de caseïne heeft opgenomen. Het duurt ongeveer 6 tot 8 uur voordat caseïne volledig is opgenomen. Vanwege de langdurige opname van caseïne is deze vorm van eiwit zeer geschikt om voor het slapen in te nemen (denk aan Franse Magere Kwark). Er kan dus gezegd worden dat caseïne ten opzichte van wei eiwit een trage vorm van eiwit is. Het beste kunnen zowel de wei eiwit als caseïne gecombineerd worden in een goed voedingsschema.

Micellar Caseïne

Micellar Caseïne ontstaat wanneer de caseïne in de melk gescheiden wordt van het vet, lactose en wei. Micellar caseïne lost niet makkelijk op in vloeistof en klontert daardoor vrij snel. Het grote voordeel is echter wel de langdurige afgifte van aminozuren. Wanneer je een shake neemt voor het slapen geef je jouw lichaam gedurende de hele nacht aminozuren voor het herstel en spieropbouw.

Soja eiwitten

Zoals de naam al zegt zijn soja eiwitten afkomstig van soja bonen. Deze vorm van proteïne wordt vaak gebruikt door vegetariërs/veganisten die behoefte hebben aan niet-dierlijke eiwitten. Waar de eiwitwaarde van melkeiwitten rond de 90 ligt, ligt de eiwitwaarde bij soja tussen de 70 en 80.
Soja eiwitten bevatten een hoog gehalte aan L-Glutamine; een aminozuur die belangrijk is voor de spieropbouw.
Ook van soja eiwitten zijn er 2 verschillende varianten:

Soja eiwit concentraat

Dit is de minder populaire vorm van soja eiwit. Dit komt omdat soja concentraat kan leiden tot maag- en darmklachten. Deze klachten komen echter alleen voor bij mensen die overgevoelig zijn voor dit soort eiwit. Net als bij gluten- en lactose intolerantie betekent dit niet direct dat het door iedereen vermeden moet worden.

Soja eiwit isolaat

Wanneer we kijken naar verschillende soorten eiwitten die wel vaak gebruikt worden dan hoort Soja eiwit isolaat daar zeker bij. De soja isolaat wordt gemaakt van de soja concentraat, maar hier worden de koolhydraten verwijderd. Door het verwijderen van de koolhydraten vermindert de kans op de maag- en darmklachten. De soja isolaat eiwitten worden sneller opgenomen dan de caseïne, maar langzamer dan de wei eiwitten.

Ei eiwit

Er zijn veel verschillende soorten eiwitten, maar de bekendste is toch wel Ei-eiwit. Ei eiwit komt vanzelfsprekend uit het ei. Het is een rijke bron aan BCAA’s en L-Arginine. Vaak wordt door “niet-sporters” gedacht dat een eiwit shake bestaat uit het eiwit van een ei. Dit komt omdat er in oude films door boksers en bodybuilders rauwe eieren werden gedronken. Het drinken van rauw eiwit is echter vrij gevaarlijk omdat het in contact is geweest met de dooier. Door het eiwit te scheiden en te koken of bakken kan het wel gegeten worden.
Ondanks dat een rauwe eierdooier gevaarlijk kan zijn, bevat de eidooier vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die het eiwit niet bevat. De eidooier hoeft dus niet weggegooid te worden.

Noten en zaden

Ook noten bevatten veel eiwitten, daarnaast bevatten ze vaak goede vetten. Helaas bevatten noten ook erg veel koolhydraten. Er moet dus opgepast worden met de hoeveelheid noten. Hieronder staat een overzicht van de hoeveelheid eiwitten in verschillende soorten noten (per 100gram).
Walnoten: 15 gram eiwit
Amandelen: 19,5 gram eiwit
Cashewnoten: 18 gram eiwit
Pistachenoten: 19 gram eiwit

Hoop dat je er wat aan hebt ! ????

 

Share This

Deel dit bericht

Deel dit bericht met je vrienden..!